Januártól a szociális segélyt és a családtámogatási pótlékot felváltja a beilleszkedési minimumjövedelem
A jogosultsággal, igényléssel kapcsolatban részletes információkkal a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságon (Ilișești utca 4. szám) szolgálnak, hétfőtől péntekig 8.30 és 14.30 óra között.

A szociális segélyt és a családtámogatási pótlékot 2024. január 1-jétől a beilleszkedési minimumjövedelem váltja fel. Azok a személyek, akik jelenleg szociális segélyben és/vagy családtámogatási támogatásban részesülnek, és mindazok, akik megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek, a Szatmárnémeti Szociális Igazgatósághoz fordulhatnak további információkért, és ugyanitt kell benyújtani a támogatáshoz szükséges dokumentumokat. 

A 2016/196-os törvény által szabályozott beilleszkedési minimumjövedelem a minimális életszínvonal biztosítása, valamint a gyerekek szegénységi kockázatának megelőzése és az oktatási rendszerben való részvételük ösztönzése érdekében nyújtott állami támogatás.

A beilleszkedési minimumjövedelemnek két összetevője van:
– beilleszkedési támogatás: a havi 275 lej alatti jövedelemmel rendelkező családok számára nyújtott pénzügyi támogatás, a mindennapi élethez szükséges dolgok biztosítása érdekében;
– gyermekes családok támogatása: a havi 700 lej alatti jövedelemmel rendelkező családoknak nyújtott pénzügyi támogatás, akik egy vagy több, 18 év alatti gyereket nevelnek, a gyermekszegénység kockázatának megelőzése és az oktatási rendszerben való részvételük ösztönzése érdekében.

Beilleszkedési minimumjövedelemre jogosultak: 

–  a romániai lakhellyel rendelkező családok és személyek
– a hajléktalanok, de csak abban az időszakban, amikor a szociális segélyszolgálat nyilvántartásában szerepelnek, azon közigazgatási egységek szintjén, ahol élnek.

A támogatást az alábbi kategóriák igényelhetik:
–  beilleszkedési támogatásra jogosultak azok a családok, ahol a jövedelem havi 275 lej alatti
–  beilleszkedési támogatásra jogosultak azok a 65 évet betöltött, egyedülálló személyek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a havi 400 lej
– gyermekes családoknak járó támogatás: a havi 700 lej alatti jövedelemmel rendelkező családok, akik egy vagy több, 18 év alatti gyereket nevelnek

A beilleszkedési minimumjövedelmet a jogosultnak, vagy az általa megbízott személynek kell kérvényeznie. A jogosultsággal, igényléssel kapcsolatban részletes információkkal a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságon (Ilișești utca 4. szám) szolgálnak, hétfőtől péntekig 8.30 és 14.30 óra között.

Dokumentumok
Cookie