În parteneriat cu UNICEF, Primăria Satu Mare conturează un nou serviciu social pentru comunitatea vulnerabilă de romi din Cartierul Sătmărel
Se dorește înființarea unui centru de zi în Sătmărel care să aibă concentrate două mari componente: refugiații ucraineni și copiii din familii defavorizate din cartierul de romi.

Joi, 30 martie 2023, în sala de ședințe a Consiliului Local Satu Mare a avut loc o întâlnire a autorităților publice locale și județene, Instituția Prefectului cu reprezentanți au Organizației UNICEF în România și ai Asociației ASSOC Baia Mare. 
Un nou proiect în domeniul social prinde contur la Satu Mare. Primăria Municipiului Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială, în parteneriat cu Organizația UNICEF și Asociația ASSOC Baia Mare vor dezvolta un proiect social ce are ca grup țintă comunitatea vulnerabilă de romi din Cartierul Sătmărel. 


Se dorește înființarea unui centru de zi în Sătmărel care să aibă concentrate două mari componente: refugiații ucraineni și copiii din familii defavorizate din cartierul de romi. Directorul Dircției de Asistență Socială Satu Mare – Balaj Adrian – le-a prezentat în deschidere situația romilor din Sătmărel, datele statistice culese de expertul local pe probleme de romi din cadrul instituției, oferind totodată informații despre proiectul implementat de DAS Satu Mare la Sătmărel împreună cu Asociația Stea, proiect intitulat “Împreună – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel”. Acest proiect, ce se derulează timp de un an, ar putea avea continuitate prin noul proiect care a făcut obiectul întâlnirii de joi. 


Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a reiterat ideea că dezvoltarea serviciilor sociale este deosebit de importantă pentru Primăria Municipiului Satu Mare, iar Cartierul Sătmărel reprezintă o prioritate. “Suntem deschiși colaborării cu UNICEF și privim optimiști spre viitorul în care această colaborare se va materializa, iar comunitatea vulnerabilă din Sătmărel se va putea dezvolta și mai mult, continuând implementarea de proiecte menite să sprijine copiii în parcursul lor în viață, personal, educațional, mai apoi profesional. Prin Direcția de Asistență Socială monitorizăm permanent zona Sătmărel, avem planuri de acțiune și cu un partener serios precum este UNICEF avem asigurat viitorul proiectului”. 


Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a amintit de buna colaborare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  cu UNICEF și cu Asociația ASSOC Baia Mare, a felicitat Primăria Municipiului Satu Mare pentru implicarea și sprijinul oferit pe segmentul problematicii sociale. Prefectul județului Satu Mare – Radu Roca - a mulțumit Organizației UNICEF pentru buna colaborare interinstituțională din timpul crizei refugiaților ucraineni. 


Jean – Benoit Manhes – directorul pentru situații de de urgență din cadrul UNICEF a vorbit despre respectarea drepturilor copilului și țelul instituției reprezentate ca toate drepturile să fie respectate, a prezentat intervențiile UNICEF în situațiile de criză cauzate de războiul din Ucraina, colaborarea cu autoritățile publice și private din România și a prezentat specificul intervențiilor și proiectul Blue DOTS, respectiv obiectivele pe anul în curs ale proiectului derulat în parteneriat cu ASSOC Baia Mare și DGASPC Satu Mare în mai multe localități din județele Satu Mare și Maramureș. 


Discuțiile au fost urmate de o vizită în teren, toți cei prezenți deplasându-se în Sătmărel pentru identificarea fizică a zonei în care se dorește amenajarea unui centru de zi care să fie de folos copiilor din comunitatea romă din cartier și refugiaților ucraineni totodată. 

 
Politica de Cookie