Kerekasztal-beszélgetés az ukrajnai menekültválság témájában
A válsághelyzetekben nyújtott humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos tapasztalatcserét célzó megbeszéléseken a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságot Balaj Adrian igazgató képviselte.

Május 4–5-én Szatmárnémetiben zajlik kerekasztal-beszélgetés az ukrajnai menekültválság témájában, a Nemzetközi Republikánus Intézet szervezésében, a rendezvény házigazdája a Szatmár Megyei Tanács.

A válsághelyzetekben nyújtott humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos tapasztalatcserét célzó megbeszéléseken a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságot Balaj Adrian igazgató képviselte.

A kerekasztal-beszélgetés megnyitóján Szatmárnémeti alpolgármestere, Adelin Ghiarfaș felhívta a figyelmet arra, hogy Szatmár határ menti megye lévén a háború első pillanatától a frontvonalban volt, országos viszonylatban pedig hazánk Európa legszélesebb körű segélyezési és támogatási programjával tűnt ki. Nagy Szabolcs parlamenti képviselő rámutatott a szatmári önkormányzatok, egyházak, civilek és civil szervezetek erőfeszítéseire, az általuk biztosított azonnali segítségnyújtásra, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Ovidiu Buzgău pedig arról beszélt, hogy a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények hogyan kapcsolódtak be a segítségnyújtásba a konfliktus kirobbanása pillanatától kezdve.

A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság vezetője bemutatta, hogyan reagált az intézmény és partnerei a helyi hálózatból — egyesületek és civil szervezetek — az ukrajnai háború kitörése okozta humanitárius válságra. Mint ismeretes, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság elindította a www.impreunasm.ro online platformot, a szociális területen felmerülő igények, kérések, ajánlatok és közérdekű információk központosítása, és a gyors beavatkozás biztosítása érdekében.

A kerekasztal-beszélgetésen több romániai város és megye helyi és megyei önkormányzatainak képviselői — Nagybánya, Botoșani, Buzău, Piatra Neamț, Suceava, külföldről pedig Chelm és Rzeszow — osztják meg tapasztalataikat.

 

 
Cookie