Az UNICEF-fel partnerségben egy új szociális szolgáltatást tervez a szatmárzsadányi roma közösségnek a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Egy napközi otthon létrehozását tervezik Szatmárzsadányban, amely két fő elemre összpontosít: az ukrán menekültekre és a szomszédságban lévő roma közösségben élő hátrányos helyzetű családok gyermekeire.

Egy napközi otthon létrehozását tervezik Szatmárzsadányban, amely két fő elemre összpontosít: az ukrán menekültekre és a szomszédságban lévő roma közösségben élő hátrányos helyzetű családok gyermekeire.

Március 30-án, csütörtökön, a Szatmárnémeti Helyi Tanács üléstermében zajlott az a találkozó, melyen a helyi és megyei hatóságok, valamint a prefektusi intézmény vezetői fogadták a romániai UNICEF Szervezet és a nagybányai ASSOC Egyesület képviselőit.

 

Szociális téren egy új projekt van készülőben Szatmárnémetiben. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságon (DAS Satu Mare) keresztül az UNICEF Szervezettel és a nagybányai ASSOC Egyesülettel együttműködve olyan szociális projektet dolgoz ki, amelynek célcsoportja a Szatmárzsadány környéki veszélyeztetett roma közösség.

 

Egy napközi otthon létrehozását tervezik Szatmárzsadányban, amely két fő elemre összpontosít: az ukrán menekültekre és a szomszédságban lévő roma közösségben élő hátrányos helyzetű családok gyermekeire. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság vezetője, Bălaj Adrian a megnyitón bemutatta a szatmárzsadányi romák helyzetét, az intézmény romaügyi szakértője által gyűjtött statisztikai adatokat, ugyanakkor ismertette az általa vezetett intézmény és a Stea Egyesület közösen projektjét is, melynek címe: Együtt — helyi mozgósítás az oktatásért és az egészségügyért Szatmárzsadányban. Ennek az egy éve tartó projektnek a folytatását biztosíthatja a csütörtöki ülés tárgyát képező új projekt.

 

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere megismételte azt a gondolatot, hogy a szociális szolgáltatások fejlesztése kiemelten fontos a városháza számára, a megyeközpont kiemelten kezeli a szatmárzsadányi városrészt. „Nyitottak vagyunk az UNICEF-fel való együttműködésre, és optimistán állunk a megvalósításra váró feladatok elé, bízunk abban, hogy hosszú távon a szatmárzsadányi veszélyeztetett közösség fejlődését szolgálják azok a projektek, amelyek a helyi gyermekek életét, személyes és szakmai képzését tartják szem előtt. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságon keresztül folyamatosan nyomon követjük a szatmárzsadányi közösságet, akcióterveink vannak, és egy olyan komoly partnerrel mint az UNICEF Szervezet, biztosítjuk a projekt jövőjét” — összegzett a polgármester.

 

A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba emlékeztetett arra, hogy a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság már régebb óta együttműködik az UNICEF-fel és a nagybámyai ASSOC Egyesülettel, és gratulált a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak azért, hogy bekapcsolódott a szociális projektbe. Szatmár megye kormánymegbízottja, Radu Roca köszönetet mondott a UNICEF Szervezetnek az ukrán menekültválság idején tanúsított jó intézményközi együttműködésért.

 

Jean-Benoit Manhes, az UNICEF rendkívüli helyzetekért felelős igazgatója beszélt a gyermekek jogainak tiszteletben tartásáról és az általa képviselt nemzetközi intézmény azon céljáról, hogy a gyermekek jogai a világon mindenhol érvényesüljenek, ismertette, hogy az ukrajnai háború okozta válsághelyzetekbe milyen módon kapcsolódtak be, és azt is, hogy a romániai hatóságokkal és a magánszférával milyen módon működtek együtt. Bemutatta ugyanakkor a Blue DOTS projektet, illetve annak idei céljait, amit a nagybányai ASSOC Egyesülettel és a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal folytatnak Szatmár és Máramaros megyében.

 

A megbeszélést tereplátogatás követte, a jelenlévők Szatmárzsadányba utaztak, megnézték azt a területet, ahol egy napközi otthont hoznak létre, ahol a szakemberek a környékbeli roma közösség gyermekeinek és az ukrán menekülteknek nyújtanak majd támogatást.

 
Cookie